Home Анализи Външни разходи вследствие на ПТП в Република България

Външни разходи вследствие на ПТП в Република България

0

Доклад на тема “Външни разходи вследствие на ПТП в Република България”, представен от инж. Христо Грозданов (катедра “Пътища и транспортни съоръжения” към УАСГ) по време на XI-тата Национална конференция по транспортна инфраструктура (Несебър, октомври 2018г.).

Акцентът на презентацията е върху влиянието на щетите от ПТП върху икономиката на страната. Докладът на изследователския екип сочи, че общият размер на външните разходи – сумата, която обществото ни губи като цяло вследствие на ПТП за 2017 г., надвишават 1.2 млрд. лв. През текущата 2018 година параметрите са сходни и дори по-високи.

Инж. Грозданов коментира и начините за прихващане на загубените средства чрез метода на т.нар. интернализация – включване на външните разходи в сумите, плащани от ползвателя, за осъществяване на пътуване. При правилно интернализиране се увеличава цената на всяко едно индивидуално пътуване, което води до: (1) намаляване броя на пътуванията (според американско проучване с увеличаване цената на пътуванията с 10% се намалява броят пътувания със 7%), а оттам – (2) до намаляване риска от ПТП. Така интернализирани обратно в държавния бюджет, тези средства могат да се използват за различни цели: например за експлоатационни разходи на пътя, като част от таксата при тол системата, за финансиране на национална програма за превенция на ПТП и др.

На 16.10.2018г. д-р инж. Христо Грозданов защити дисертационен труд по темата “Определяне на стойността на външните разходи вследствие на пътнотранспортни произшествия” в катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, Факултет по транспортно строителство, УАСГ.

Цялата презентация може да изгледате във видеото тук:

Напишете коментар:

Въведете коментар
Моля, въведете Име