Home Анализи От Германия до Дания – само за час през нов подводен тунел...

От Германия до Дания – само за час през нов подводен тунел за 8 милиарда долара

0

В Германия вече е одобрен план за изграждането на подводен тунел на стойност 8 милиарда долара, който да свързва страната с Дания. За това информират световните медии, като цитират прессъобщение на датската строителна компания Femern A/S, която ще изпълнява проекта. Министерството на транспорта на германската провинция Шлезвиг-Холщайн (най-северната немска федерална провинция) е издало разрешение за подписване на договора. Компанията-изпълнител разполага със срок от 14 дни за проучване на възлагателните документи.

Източник кадър: femern.com

Основни параметри на съоръжението

Тунелът ще свързва немския остров Фемарн с датския остров Лоланд, като ще преминава по дъното на пролива Фемарн – Белт. Затова и съоръжението е наречено Fehmarnbelt. Дължината му ще бъде 18 км. То ще позволява достигане от Копенхаген до Хамбург само за час време (понастоящем това растояние се изминава за около четири часа). Проектът предвижда във вътрешността на тунела да бъде построена магистрала с четири ленти, както и жп линия. Срокът за изграждане на съоръжението е до 2024 г.

Източник карта: Wikipedia/ Fehmarnbelttunnel

Финансирането на проекта

Мостът ще бъде изграден със средства от заеми, като гаранциите по обезпечението им са от датското правителство. Частично финансиране ще се осигури и по линия на бюджета на Европейския съюз.

През 2018 г. и Копенхаген, и Хамбург се ситуираха отново в класациите за най-модерни и развити градове в света. Този иинфраструктурен проект е сред доказателствата за това. В „Топ 50 за най-иновативни градове“ на фирмата за данни 2thinktoknow Копенхаген попада на 39-о място за 2018 година, а Хамбург – на 42-ро. Класацията е извършена, като градовете са оценени на базата на 31 сегмента в техните индустрии и цели 162 показателя за иновации.

Вижте анимирано видео за изграждането на проекта от датската компания Femern A/S:

Напишете коментар:

Въведете коментар
Моля, въведете Име