Home Водещи Новини Кучета-роботи – бъдещето на куриерските доставки…?

Кучета-роботи – бъдещето на куриерските доставки…?

В състояние ли са робо-технологиите скоро да преобърнат разбирането ни за градска среда и транспортни услуги!?

Германската автомобилна компания Continental е добре позната със своите гуми, но преди няколко дни, на технологичното изложение CES 2019 в Лас Вегас компанията демонстрира нещо малко по-различно: пакетни куриерски доставки от куче-робот. Като част от изследванията си за бъдещето на мобилността, Continental си партнира с робототехническата компания ANYbotics, за да представи бъдещето на доставката на пакети. По време на демонстрация на изложението фирмата показа как един от четириногите роботи на ANYbotics може да изскочи от задната част на самоуправляващ се камион и да занесе пакет до дадена врата.

В демото бе показано как ANYMal роботът бавно прекосява отломъчни препятствия в градина, преди да звънне на фалшив звънец с един от своите крайници. След това той поставя пакета на верандата и изпълнява малък победен танц като бонус.

Кадър: theverge.com
Колко реалистична е тази визия за бъдещето?

Както може би се досещате от сценичния характер на тази демонстрация, Continental няма планове да направи това реално обслужване скоро.  Накратко, това е една възможност. Роботите с крака все още не са достатъчно надеждни за този вид задачи, но някои компании проучват това поле.

Известната компания-производител на роботи Boston Dynamics обяви, че нейният четириног робот SpotMini (който ще се пусне в продажба тази година) може да бъде използван за доставяне на пакети, а стартиращата фирма Agility Robotics от университета в Орегон, която проектира и изработва двукракия бот Cassie, твърди същото. Но нито една от тези компании не планира да предложи действителни услуги за доставки, извършвани от роботи.

В изказване пред сайта The ​​Verge през 2017 г., Деймиън Шелтън от Agility Robotics заяви, че предимството на използването на роботи с крака при тази услуга е, че те могат по-лесно да се придвижват към човешката среда – чрез отделни стъпки. “Ако разглеждаме човешките същества от гледна точка на дизайна, това, за което сме проектирани, е да бъдем изключително ловки в изключително претрупана среда”, казва той.

Снимка: Sean O’Kane/theverge.com
И все пак залагаме на изпробваното…

Но докато новите двукраки ботове станат по-бързи и по-надеждни, компаниите се обръщат към изпитана технология: колела. Редица стартиращи и утвърдени фирми (включително Domino’s и PepisCo) експериментират с използването на колесни роботи за доставки на къси разстояния (т.нар. „последна миля“ от маршрута), особено при доставяне на храна. Мечтата на Continental да използва роботизирани кучета със сигурност е по-амбициозна, но е и по-малко вероятно да се осъществи в близкото бъдеще.

Вижте и видео с демонстрацията на ANYMal бота и неговия забавен танц след успеха:

Източник: www.theverge.com