Home Анализи Дигитализацията в строителната индустрия

Дигитализацията в строителната индустрия

0

Време е строителният сектор да се адаптира към дигиталната среда, защото тя е доказано по-ефективна и полезна откъм време, финанси и устойчивост.

1. Дигитално торнадо

От всички видове индустрии строителната поема най-бавно темповете на неукротимото технологично торнадо, което се появи около 1985 година с 3D моделирането. Оттогава се създават все повече устройства и софтуери за бързото и удобно изпълнение на работата и вече е ясно, че това не може да бъде неглижирано.

Докато другите индустрии преминаха през процес на цялостно пресистематизиране, строителният сектор, който се придържа към традиционните технологии, все още не е „поддал“ напълно.

2. Защо е тази съпротива?

Главната причина е изключителната сложност и тънкостите, които включват строителните проекти. Това води до страх от изпробването и ползването на нещо ново. Друга причина е липсата на големи компании, които да наложат широкоразпространен стандарт в строителството. Строителният бранш винаги е бил съсредоточен върху процеса на непрекъснато усъвършенстване. Сега фокусът трябва да се измести и дигиталните инструменти да спрат да бъдат считани за непрактични.

Днес вече приемането на дигитализацията е императив за бранша – то ще помогне за растеж и развитие в икономиката.

3. Защо е нужно?

Ясно се открояват нишите, превзети от дигитализацията: това са сътрудничеството и управлението на информация. С настъпването на технологиите се променят инженерните практики, както и начинът, по който действаме в трудни ситуации.

Независимо дали чрез BIM (Building Information Modelling), чрез виртуална реалност, дронове, 3D картографиране и принтиране или с мобилните технологии, самото разбиране как тези неща заедно могат да улеснят дадена работа е факторът, който ще помогне на една компания да се издига, състезава и да оцелее в индустрията.

Съществуват и големи очаквания от страна на клиентите, които виждат грандиозните промени в другите сектори. Намаляването на разходите и увеличаването на ефективността на хардуера и софтуера са друга причина, водеща до желанието за дигитализация в тази индустрия.

Започва да се забелязва появата на инженери с технически познания, които са склонни към дигитализация в своята среда. Искането за екологично строителство също може да се осъществи чрез адаптирането към дигитални инструменти. А и състезанието и спечелването на големи проекти в инфраструктурата изисква да си дигитално грамотен.

4. Дигиталните драйвъри

  • BIM (Building Information Modelling) съществува от няколко години, но още не е преобладаващо възприет в сектора. BIM позволява да се видят дигитално проектите, без дори да е сложена една тухла на обекта. BIM помага за премахването на грешки в проекта, за по-бързото пресмятане на изчисленията и количествените сметки и показва приложими варианти за изпълнение на работата.

BIM предоставя няколко измерения за информацията на проекта – 3D за оценка на построяването на сградата преди да бъде започнат проекта; 4D показва визуализация на модела на сградата като симулира процеса на строене; 5D помага със сметки по бюджета с големи детайли и точност.

  • Виртуална, увеличена и смесена реалност – те доведоха до огромни промени в начина, по който строителните компании използват данните. Възможността да се разходиш и да видиш как ще изглежда твоят имот доставя огромно удоволствие на клиентите и служителите.

Докато виртуалната реалност (VR) помага на предстроителен етап, увеличената реалност (AR) се използва, когато вече проектът е започнал. 3D моделите се сливат в истински изображения, за да покажат една уникална перспектива.

  • Мобилни технологии – те са достигнали и най-отдалечените краища на индустрията и са правилно експлоатирани, за да осигурят ефективния работен поток в бранша. Спектърът на разпространение е такъв, че реалността вече е невъзможна без тях.

Мобилните технологии помагат за бързо прехвърляне на данни и файлове, експресни сметки на място, проследяване на разходите, бързо докладване до съответните органи и отчитане на часове труд и работа на оборудването.

Строителната индустрия, смятана за изоставаща във възприемането на цифрови инструменти, вече не е много далеч от адаптирането към дигитални устройста и отказа от ползване на хартия. Това допринася за постигане на устойчиво развитие.

  • IoT (Internet of Things) и смарт сензори – използват се за безопасност на работниците, намаляване на разходите, оценка на качеството, енергийна ефективност и прогнозиране на условията на околната среда. IoT позволява свързването на устройства или сензори чрез интернет. Те могат да са строителни машини – камиони, булдозери, самосвали, или дори екипировка с проследяващи технологии като Fitbit: например предпазни очила или работни ботуши. Всяка строителна площадка може да се превърне във верига от свързани устройства, които да се управляват от офис.

 

  • Дронове – заради своите ползи те бързо стигнаха от търговския пазар до строителния сектор. Чрез тях се извършват обследвания от въздуха, проверки на здравословните и безопасни условия на труд, маркетингови снимки, лазерно сканиране. С дроновете се подобрява връзката между офиса и строителния обект и се осигуряват точни и прецизни проучвания.
  • Изкуствен интелект и машинно обучение – развитието им във всеки бранш винаги навежда на опасението, че все повече хора ще загубят работата си, заменени от умни алгоритми или роботи. Но в строителната индустрия тези технологии се търсят поради липсата на работна сила. Макар и в начален етап, машините в строителството се използват за предвиждане на рисковете и премахването на голямото количество данни чрез показване на най-добрите варианти. Изкуственият интелект се фокусира върху намиране на модели за големи масиви от данни, които са твърде трудоемки за обработване от хора.

5. Бъдещето

Строителната индустрия несъмнено преживява революция, но скоростта на промяната не е в синхрон с развитието на технологиите. Ако някой иска да процъфти в този сектор, повече не може да си позволи да пренебрегва възможности, защото състезанието е безмилостно. В крайна сметка този с по-голям коефициент на дигитализация винаги ще бъде предпочитан.

източник: theconstructor.org

превел: Ралица Колева

Напишете коментар:

Въведете коментар
Моля, въведете Име