Home Анализи Да се справим с шума от трафика!

Да се справим с шума от трафика!

0

Почти половината от всички европейци са постоянно подложени на шум, предизвикан от трафика, който е опасен за здравето.

Как шумът от трафика се отразява на живота ни?

Според Световната здравна организация, шумът от трафика се свързва с проблеми със съня, умора, главоболие, високо кръвно налягане, стрес и повишен риск за сърдечни заболявания. Скорошно датско проучване показва, че около 5% от инсултите може да се дължат на шума от трафика. Той може да причини дълготрайно въздействие върху сърцето, което да доведе до преждевременна смърт.

Проучванията показват също, че при децата, подложени на постоянен шум, има повишен риск от проблеми с ученето.

Колко хора са подложени на шум от трафик?

Въпреки че шумът на пътя предизвиква вреда върху здравето ни, все още няма много информация за това колко хора са засегнати. Проучвания, проведени в Европа, установяват, че всяка година хиляди хора умират преждевременно, защото са изложени на такъв шум. В Европа повече от 100 милиона граждани имат проблеми със здравето, които са повлияни от шума от трафика.

Предстоят още проучвания, за да се изясни влиянието на шума във всички държави – членки на Световната пътна асоциация (PIARC). Националните комитети на членуващите страни ще започнат означаването на нивата на шум върху карта, за да се осигури повече информация.

Как звучи трафикът там, където живея?

Да се покаже влиянието на шума върху хората винаги е било трудно. За да онагледи това, Датската пътна администрация е разработила серия от аудио файлове, които помагат на човек да чуе ефекта от шумовата бариера и шумоизолиращите пътни настилки (кликнете тук, за да чуете записите). Може дори да бъде чуто въздействието на посоката на вятъра, на скоростта му и други параметри.

Представят се два варианта:

  1. Двулентов път: През него годишно преминават около 15 000 превозни средства с 80-90 км/ч (10 % от тях са товарни превозни средства).
  2. Четирилентов път: През него годишно минават около 59 000 превозни средства със скорост 110 км/ч (10 % от тях са товарни превозни средства).

Записите са направени на позиции, отдалечени съответно на 30 и 100 метра от пътя. Скоростта на вятъра е 0 м/сек.

Каква роля имат пътните агенции за намаляването на шума от трафика?

  • Пътните агенции трябва да работят заедно с планиращите органи, за да намалят влиянието на шума от трафика върху хората чрез съвместимо зониране и планиране на населените места (училищата и домовете да са далеч от натоварените пътища).
  • Да се увеличи буферната зона между пътя и хората. Ако дистанцията се увеличи от 20 на 100 м шумът се намалява със 7 dB
  • Да се проектират пътища, които да увеличат възможността за поглъщане шума, като се изградят земни насипи и защитна растителност, които ще абсорбират звуковите вълни.
  • Да се изграждат пътища с по-малък наклон.
  • Да се използват ITS технологии, за да се намали трафикът на потоци и заедно с това -шумът от постоянно тръгване и натискане на спирачки.
  • Да се изграждат качествени пътища, за да се избегне шумът от преминаване през дупки и други неравности.

Глобална база данни за политика и критерии за шум на пътя

Тази база съдържа подробен списък за политиките и критериите за шум на пътя. Тъй като тя би била важен източник на информация за всички пътни агенции и специалисти, ще бъде полезно всички държави, участващи в PIARC (Световната пътна асоциация), да попълнят релевантни данни там.

10 начина за борба с шумовото замърсяване

Европейската комисия публикува кратък доклад относно подходите за намаляване на шума: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/noise_abatement_approaches_FB17_en.pdf.

Тази инфографика онагледява обобщение на типовете подходи и оценките за намаляване на шума, свързани с всеки подход. Въпреки че реалното намаляване на шума и ефективността на разходите при всеки подход зависи от местните обстоятелства, докладът представлява полезно ръководство за пътните агенции. За още информация: http://ec.europa.eu/environment/noise/

Източник: piarc.org

Превод: Ралица Колева

 

 

Напишете коментар:

Въведете коментар
Моля, въведете Име